Friday, July 14, 2017

P.U.R.P.O.S.E

Assalamualaikum...

It is 0214 H in the morning . Setelah secawan kopi ,aku terus tak boleh tidur . "night shift" kata kan . Nak tidur , tapi takut ada hal kecemasan . Jadi , marilah menulis . hehehe . 

My working place at night....


Kalau nak ikutkan , dah lama aku tak merajinkan diri untuk "menari-nari" di atas keyboard . 

Dulu , aku selalu guna alasan sibuk belajar . La ( sekarang) pula aku guna alasan banyak kerja . haishhhhh... Alasan yang tak berkesudahan . NEVER ENDING ! 

I was scrolling down my previous blog posts . I smiled. Why ? because it was full with memories. Kita manusia selalu lupa . Tapi dengan sedikit coretan , kita akan ingat kembali . kan ? 

I LOVE WRITING . Ever since secondary school . hehehe . my time management is sucks so my blog menjadilah terbengkalai ... Sungguh kasihan . hahahah

Ok back to my topic of the day ... 

PURPOSE .

EVERY SINGLE DAY . Aku rasa bosan kerja . Asyik ulang cycle yang sama . Yang aku tunggu hanyalah cuti . Itu ja . That's it . At first , bila aku start  kerja things were different . I meant , I was different . I,once, had my purpose . And i lost it . =.=' ...

of white coat and houseman .. hahaaha


Dah nak habis 'Houseman training" ni lah baru aku sedar yang aku semakin hilang purpose aku . 

Aku dah tak tanya lagi kenapa aku kerja ? Kenapa aku pilih kerja ini ? Kenapa aku hidup di sini ? I never asked myself . I just stopped . And now life seems so dull and meaningless . 

sighhhh ... 

I never , not even once, dalam hati nak jadi doktor . It was never in my mind . But here i am . hahahaha .  Aku gelakkan je dalam hati aku bila teringat masa dulu-dulu , punya lah tak mau buat bidang ni ... siap cakap sapa ambil jurusan kedoktoran ni , NERD . Hahahaha... and now kena batang hidung sendiri ... hahahaha

doktor tidak NERD ok . Kami ada "style" ... hahahaha.. ok lame ... 


Tak dak ( tiada ) benda dijadikan didunia ini tanpa bersebab . Samalah juga dengan diri kita . Manusia ditakdirkan untuk menjadi khalifah dimuka bumi . Bukan benda lain . Manusia memilih pelbagai bidang untuk mencanaikan muka bumi ini . Tujuannya tetap sama , menghidupkan dunia  . Dan sebab itulah kita perlukan "purpose of life" . 

Dan tujuan untuk hidup akhirnya bersandarkan pada Tuhan yang maha Esa kerna suatu tujuan yang rapuh , akan goyah menanti masa . 

Jadi , tiap-tiap hari , bangun tidur , "refresh" balik diri kenapa aku bangun pagi ini ? Apa yang aku akan buat hari ini ? Macam mana saya nak habiskan hari saya ? 

Insha Allah , You and I will be fine :) 

Saturday, April 8, 2017

friendship

FRIENDSHIP

Diterjemahkan ke bahasa melayu menjadi "persahabatan"

Semua ada sahabat yakni nama lain teman . Teman tapi mesra itu lain maknanya ... hahaha..ok "lame" ... hahaha

ya Tuhan .. 2 tahun tak menulis . Mohon jangan tertawakan penulisan aku . Sudah semakin basi.
Ampunkan aku ok .

Kali terakhir aku menulis adalah 2 tahun lalu . Waktu tu , aku masih lagi pelajar perubatan .Sekarang sudah bekerja . Alhamdulillah .. Setahun sudah . Ya Rabbi , Tuhan saja yang tahu betapa berbezanya menjadi pelajar dan pekerja .

Barangkali aku pernah cakap kat fb yang bezanya ialah pada tanggungjawab .. setiap posting kau akan belajaq new things . Kita akan "appreciate" new things . Aku ?

IT IS FRIENDSHIP .  YES IT IS .

Dah lama air mata "macho" aku tak tertumpah .. tertumpah jua untuk seorang sahabat .

CAN YOU IMAGINE your close friend ... intubated ? she was working with you a day before that ... and SHE IS PREGNANT !! can you imagine that ? aku tak sangka drama swasta tv3 berlaku dalam hidup aku ... hahahha.. sedih weh ...

aku dan seorang lagi kawan aku drive pi aloq setaq malam tu jugak ... hahahhaa nasib pak aku baik hati .. dia la yang jadi driver .. pendek kan cerita dia dah selamat lahirkan baby gegurl aka j.Lo kami .. hahahaha.. jangan tanya pasai pa kami panggil jlo .. jadi panjang pulak nanti ... hahhaha

life is short . appreciate your friend . Kau mungkin akan kehilangan dia suatu hari nanti . Itu pasti .Tapi jangan kau menyesal bila dia tiada .

p.s : I love you all ..susah jadi orang kesukaan semua orang .. hahahaha.😜😜😜
sorry only words this time ... hahahah lain kali kita letak gambaq ok ...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...