Saturday, April 8, 2017

friendship

FRIENDSHIP

Diterjemahkan ke bahasa melayu menjadi "persahabatan"

Semua ada sahabat yakni nama lain teman . Teman tapi mesra itu lain maknanya ... hahaha..ok "lame" ... hahaha

ya Tuhan .. 2 tahun tak menulis . Mohon jangan tertawakan penulisan aku . Sudah semakin basi.
Ampunkan aku ok .

Kali terakhir aku menulis adalah 2 tahun lalu . Waktu tu , aku masih lagi pelajar perubatan .Sekarang sudah bekerja . Alhamdulillah .. Setahun sudah . Ya Rabbi , Tuhan saja yang tahu betapa berbezanya menjadi pelajar dan pekerja .

Barangkali aku pernah cakap kat fb yang bezanya ialah pada tanggungjawab .. setiap posting kau akan belajaq new things . Kita akan "appreciate" new things . Aku ?

IT IS FRIENDSHIP .  YES IT IS .

Dah lama air mata "macho" aku tak tertumpah .. tertumpah jua untuk seorang sahabat .

CAN YOU IMAGINE your close friend ... intubated ? she was working with you a day before that ... and SHE IS PREGNANT !! can you imagine that ? aku tak sangka drama swasta tv3 berlaku dalam hidup aku ... hahahha.. sedih weh ...

aku dan seorang lagi kawan aku drive pi aloq setaq malam tu jugak ... hahahhaa nasib pak aku baik hati .. dia la yang jadi driver .. pendek kan cerita dia dah selamat lahirkan baby gegurl aka j.Lo kami .. hahahaha.. jangan tanya pasai pa kami panggil jlo .. jadi panjang pulak nanti ... hahhaha

life is short . appreciate your friend . Kau mungkin akan kehilangan dia suatu hari nanti . Itu pasti .Tapi jangan kau menyesal bila dia tiada .

p.s : I love you all ..susah jadi orang kesukaan semua orang .. hahahaha.😜😜😜
sorry only words this time ... hahahah lain kali kita letak gambaq ok ...


Thursday, January 29, 2015

Hari Meroyan Sedunia

Assalamualaikum ...

Aku tahu . Aku menghilang agak lama .. hmmm...

Nothing much about me .. Study exam study exam ...

Today .



Rupa aku kena smack down dengan lecturer aku . 

http://270c81.medialib.glogster.com/




Aku ibarat kena smack down habis-habisan tadi masa end posting paediatrics . Mana taknya soalan cap kacang goreng pun tak tau ... Apa la yang aku belajaq for 5 weeks ni . Tu laaa Dr suruh baca satu buku , aku pi baca sekerat buku .. haish =.=’ ... teruk betul ...

Seperti mana yang aku bagitau tadi , aku memang tak ‘perform’ la kan . Makanya ... aku sedikit meroyan ( sikit ??? ok banyak laaa ) habis jatuh maruah aku sebagai akak senior yang konon macho . Oh Noooo !!! O.O



http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/keep-calm-and-avoid-meroyan/

Selepas paras emo aku kian surut , aku pun fikir balik . Pasai pa la dok emo tak tentu hala . Dok meroyan bagi orang tengok ... ishhhh tak malu betoi laaaa.... ish ish ish...

Hasil ketidakbagusan prestasi aku hari ni adalah berpunca dari diri sendiri . Sapa suruh malas ! Padan muka ! amik hang !!! ... Ok lepas ni kena lebih rajin lagi naaa nazira ...

Point yang kedua . Aku fikir dalam lagi . Aku asyik sangat dengan dunia belajaq aku sampai aku dah semakin jauh sikit . Tak dak la dulu aku dekat sangat dengan Tuhan . Tapi la ni koi ( semakin ) jauh la . Dah la memang asyik hanyut  . La ni lagi lah ... Tu lah manusia , bila dah susah baru nak ingat kat Tuhan ... Ya Allah ...

Jadi , hampa jangan macam aku . Dah susah baru nak cari Tuhan . Hmmm... tapi tak pa .. kalau hampa pun macam aku juga , hampa pikiaq macam ni la .

Pertama sekali , bersyukur dengan apa yang hampa ada . Cakap “Alhamdulillah” banyak kali . Gila ka apa bila musibah or benda sedih berlaku bersyukur ? Rileks weh ... Alhamdulillah sebab ujian ni la hang kembali ingat kat Allah . Kalau ada ujian , tapi hang tak ingat-ingat kat Tuhan , pi joli sana pi joli sini kan lagi tak elok ... tak mau na lagu tuuu ... Bila kita rasa nak bertuhan balik , tu la tandanya Allah masih kasih pada kita . Kita kasih dak kat Allah ? kalau yaaaa, buktikanlah ye ...

Kedua , cuba jadi lebih baik . Belajaq lagi . Jangan pernah putus harapan . Allah tu sebaik sangkaan hamba-Nya . Kalau hampa dok doa , lepas percaya yang Allah akan bagi benda yang terbaik untuk hampa , Insha Allah Dia akan makbulkan . 

Ye ke ??? macam tak percaya ja ? pasai apa hampa tak mau percaya . Sekali Allah kata kun faya kun . Insha Allah jadi punya ...


Makanya , kalau hampa sedih macam aku juga ... Ingat jangan pernah putus harapan . Berusaha !!! YOSHHHH !!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...