Friday, December 23, 2011

HARI LAHIR DATANG KEMBALI!!! weee ^___

Assalamualaikum..... Tiba-tiba mood nak menulis datang... Jadi kena la tulis... Mengikut time zone Malaysia, saya dah secara rasminya 21 TAHUN... oooh.. Tidak dilupaka kepada KEMBAR tak seibu , tak sebapa En. AQHARIE DURRANIE... Selamat hari lahir anda...Semoga diberkati dan dirahmati Allah selalu..

Nak dengar kejadian hari ni?? Entah kenapa saya sakit perut selepas Maghrib.. Jadi , saya meletakkan kepala sebentar dan apa lagi terus terlajak sampai 6.35 pm . Bangun mamai jaa... haish =.='..hehehe.. TIBA-TIBA..

Tok Tok Tok...

" Ahhh .. Malas la aku nak bukak... "
Tok Tok Tok..

" Ish... ni mesti tempe nie..."
Dengan malasnya saya pun melangkah pergi ke arah pintu... JENG JENG JENG!!!!

Happy Birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthday to you.. Naz...
Happy Birthday to you..

Ahhhhh.. Terpana aku sebentar di hadapan pintu... Da la bilik serabut.. haish =.=' ... hehehe...  maafla ek...
SERIUS AKU TERHARUUUUU!!! Terima kasih yang telah menjayakannya... Mereka ialah ...

1) Roomate saya , Farihah
2) Ima
3) Eenaz Khan ( hehehe.. jangan marah noo..)
4) Anna
5) Seha 
6) Ain the mee curry chef .. oohooo sedapppp!!!
7) Syikin..


Walaupun anna datang lambat... tapi dia bawak Baskin Robin HOOd kat saya dan semua.. lagi terharu...  T_T... rasa nak menangis pun ada.. tapi tak leh la..nanti tak MACHO la kan.. hehehe...

Saya berdoa yang hari-hari mendatang , Allah akan sentiasa mengasihi dan merahmati saya , ibu bapa saya , adik-beradik saya , teman-teman serta semua muslimin muslimat mukminin dan mukminat.. Amin..

Ohh yaaaa.. kongi cerita bersama-sama memang best !!! I LOVE YOU GUYS!!!

P/s : thanks farihah for your lovely silver shawl.. 



MY FIRST BIRTHDAY CAKE WITH HINDI WORDS ON IT.... hehehe  seha did request korean words saying happy birthday on her birthday cake next year !!! insya Allah .. we will remember that!!



Mee Curry kat india .. ingat senang nak dapat !!! thanks ain!!!



IMA THANKS!!! n rakan-rakan yang lain juge.. terima kasih banyak2!!!!


Overall view .. NICE yarrr!!!



Ustazah Anna !!! terima kasih !!!! huhuhu

Wednesday, December 21, 2011

CUIHHH... BERKIRA TAIK HIDUNG MASIN!!!


Assalamualaikum.... entry da macam tah apa-apa... menggunakan perkataan yang menjadi simbol kekotoran pula tu kan... hehehe... Kalau orang utara mesti selalu dengar perkataan tu kan kan kan .. sekurang-kurangnya sekali la dalam seumur hidup beliau... Jadi , aku mahu berkata-kata tentang berkira .

OK berkira . Sejak dua menjak ni ,aku secara tulus lagi jujur, agak berkira ( ok aku perasan... malu sedikit !!! ) Berkira kat sini bukan dalam erti kewangan tapi dalam erti pekerjaan.. Orang bagi kerja sikit ( walaupun tu memang kerja saya .. haish =.=’.. teruk teruk teruk ) ..da merungut macam-macam.. dan siap boleh kata lagi...


              “ Awat yang asyik-asyik aku ja kena buat.. Asyik-asyik dok suruh aku ja... Aku bukannya ketua.. Pasai apa semua nak bagi tau kat aku dan bagi semua kerja kat aku. Ingat aku robot ka ???”


Ayat tersebut telah bermain-main di fikiran aku . Banyak kali. Hmmm...  Mula-mula aku tak dapat nak berfikir dengan menggunakan logik akal.. Mungkin kemarahan + ketidak puasan hati mengawal diri.. Dan.. nah amik kau !!! sifat tak senang hati dan berkira mula menapak . ish ish ish!!!

Perkara ini berlarutan sampai 2-3 minggu.. Tertekan tu tak yah nak habaq la... boleh naik gila mak!!! Hahaha... baiklah.. Tapi entahlah... bila dok diam sat.. fikir-fikir balik... Aku rasa aku yang berkira sebenarnya. Dah memang kerja aku , so aku kena jalankan amanah tu kan... tak kan la nak biar macam tu ja kan... Amanah yang diberikan kena dilaksanakan dengan sebaik mungkin.. kerana orang yang tidak melaksanakan amanahnya akan tergolong dalam orang munafik.. nauzubillah.. takutnya...

Sifat berkira dalam melakukan kerja aku rasa lagi bahaya daripada sifat berkira ala-ala haji bakhil. SEBAB???... sebabnya dia boleh memberi kesan kepada benda lain. Sebagai contoh... bila time isyak , orang mula akan tercari-cari imam . Apa yang aku buat ? sebab aku berkira , yang kononnya sebab aku da pernah jadi imam , so aku pi dok belakang saf siap-siap. Hmm... benda ni ambil masa beberapa hari untuk aku sedar yang perbuatan aku ni sebenarnya tak munasabah sebab aku ada sifat berkira.. Maksud aku , aku mengundurkan diri ke belakang bukan atas niat nak orang lain belajar jadi imam so that boleh pimpin anak-anak bila suami tak dak , tapi sebab aku sendiri yang berkira.. Teruk kan ??? Jadi , sila jangan  tiru ok !!!

Hmmm.. sebagai solusinya .. aku wajib buang penyakit berkira dalam hati aku . supaya aku tak lagi berterusan berkelakuan yang tak logic dek akal..aku juga kena sentiasa revise balik hati aku camna ? tanya habaq dia tiap-tiap hari macam mana kan.. maybe kot aku lama tak menjenguk hati aku , so dia pun rebel la... jadi ... bila dah perasan ada sifat berkira dalam hati ,cepat-cepat betulkan sebelum ia melarat... hehehe.. wassalam ^_^


p/s : aku masih hairan sampai sekarang.. adakah benar taik hidung memang masin ?.. hahaha ^_^ peace !!!




Friday, December 9, 2011

Bila yang ASING bertemu yang ASING


Assalamualaikum... Baiklah... sebulan +++ yang lepas , saya dan roommate saya telah ber-shopping di Maruthi galli ( pejam mata boleh kata ala-ala bazaar arau yang dulu-dulu tu... hehehe ) boleh imagine ??

Lepas tu , masuk la sebuah kedai ni. Nama dia PRETTY WOMEN.. wooaah!! Nama bukan main kan... hehehe... masuk-masuk ja kan terus tauke kedai tu cakap “assalamualaikum” . TERKEJUT MAK!!! Hahaha... sebabnya jarang kedai kat maruthi ni org Islam yang punya.. kalau kat Bhendi bazaar ( kawasan orang Islam ) tu biasalah... Kami berdua pun jawab la salam tu...

Setelah selesai kami menjawab salam tersebut , pakcik tu pun terus tanya kami yang kami ni da makan tengah hari ke tak ? Kami dengan selamba dan jujur gila , cakap tak la... pastu pak cik tu apa lagi , let’s join me for lunch...  panjang lebar aku nak cite pakai ayat karangan nie.. meh kita guna stail drama sikit.. hehehe

Pak cik Javed : marilah makan sama-sama pak cik...
kami dua       : Errr.. tak pe la pak cik.. hehehe

Lepas ja kami cakap tak pe , dia diam sat sebab ada client yg lain dok tanya dia pasai kain2 kat situ. Kami pun dok melilau tengok kain2 kat situ.. cantik sangat2.. murah pulak tu... hehehe dah belikan satu kat mak.. hopefully , mak suka !!! hihihi... tengah2 belek baju...



LUKISAN YANG BURUK.. = ='





pak cik javed : nabi dulu2  kalau org ajak dia makan , dia tak tolak.. anak ni mesti kalau boleh  nak ikut sunnah nabi kan . ( sambil tersenyum)  lagipun saya da call bini saya bawak makanan lebih..  bolehla kita makan sama-sama . ( sambil senyum lagi )

Tak sampai hati la pula...

Kami dua       : baiklah pak cik .

dalam 20 min cam tu , bini dia pun sampai... which means makanan FREE pun sampai.. wooohooo!!! (wooops.. Alhamdulillah..hehehe )

Bini dia nama Aunty Goha.. banyak sembang dengan dia.. best sangat-sangat.. kalau nak cerita memang banyak la... maybe next time saya boleh cerita ..hehehe... tapi saya ingat pesan pak cik ni... kita sebagai orang islam seharusnya mengasihi antara satu sama lain walaupun kita berbeza budaya dan negara.. kalau saya sakit di negara dia , dia wajib bantu saya sebab kami dua ni orang islam.. begitu juga sebaliknya...

Banyak pengajaran yang saya timba dari pak cik ni. Ilmunya tentang islam sangat mendalam.. Ramai yang kita lihat sekarang tahu tentang islam . Orang bukan islam pun tahu tentang islam.. Tapi persoalannya sekarang berapa banyak yang faham dan praktikkan pasal islam dalam kehidupan seharian ? Kalau nak bandingkan saya dengan pak cik dan mak cik tu ..... memang la jauuuuuhhhhh sangat beza dia... saya rasa saya masih di takat tahu.. tahu pun sikit ja... dalam diam saya  menanam niat mahu cuba untuk memahami islam seperti mana pak cik tu faham.. kalau boleh lebih  lagi Alhamdulillah... moga2 Allah perkenankan doa saya =D

P/s : JOM JOM JOM pakat faham dan praktikkan cara hidup Islam =D

Friday, December 2, 2011

RANGOOOO OoooOO





Assalamualaikum... TAU RANGO ???  kat atas ni la RANGO!!! hahaha geli dak benda kaler hijau nie... yeeek!!! GELI MAK!!
                                                                   

 Hahaha.. hari tu punya boring , jadi saya telah merajinkan diri untuk menonton cerita kartun iaitu RANGO ( tu pun sebab ada Johnny Deep .. kalau tak kirim salam la... hehehe) . Best jugak la cite tu .. awal2 boring sikit.. da lama tu ok la sikit..

ok. Saya bukan nak promote  Bhaiya Johnny Deep ok. Ada satu ayat dari rango tu  dia tulis cam kat bawah ni...

Menarik x ? Bagi saya menarik la...

Yelah tambah2 sekarang ni banyak pi posting kat hospital dan PBL ( problem based learning ) ... amat2lah meningkatkan tahap Blood Pressure saya.. mungkin lepas nie kalau risk factor untuk penyakit hypertension , si pak cik pengarang tu patut masukkan “
being medical studentas one of the risk factor kot... ( OOOVERRRR tau !!! ) hahaha..

Tapi ....

BIla fikir balik..... sebab tension dan penat berkejar ke sana ke mari ,takkan nak end my story  cam tu ja kan ???  Belajar medic nie memang best walaupun penat dan tension.. so I CAN’T SIMPLY WALK OUT FROM MY OWN STORY !!! lame la kalau macam tu ..

ada satu hari tu.. penat sangat2 ( berapa banyak daaa sebut penat.. haish + +’) tak tahan sangat.. so saya pun ring-ring la mak yang terchenta... berikut merupakan perbualan anak beranak...



saya : mak ... penatlah ... pi hospital.. assignment lagi.. nak baca bukulah.. penat la... bagilah semangat sikit...

mak  : kakak nak ceramah panjang ka ceramah pendek ?

saya : suka hati mak la nak yang mana.

mak : kakak... kakak pikiq macam ni la kan.. kawan2 kakak pun buat benda yang sama kan.. orang yang belajar sebelum2 kakak pun buat benda yang sama . depa rasa benda yang sama yang kakak rasa la ni.. kalau depa boleh buat , pasai apa kakak tak boleh buat. Kalau depa boleh kuat dan dapat jadi hat yang terer2 tu macam specialist tu...pasai apa kakak tak boleh buat  . Kakak kena ingat Allah bagi otak kat semua orang sama ja.. sama ada orang tu nak usaha ke dak .. tu ja.. kalau kakak rasa tak cukup belajar , belajar la lagi banyak...jangan dok lemah semangat... mak tau kakak boleh buat... takkan kakak nak suruh mak pi india nak ganti belajar kat tempat kakak ??? hahahah

saya : yelah mak.. panjang noo mak.. hahaha...

mak : kata tak kisah tadi.. mak bukan kakak tak tau.. pantang kalau orang suruh bagi ceramah... hahaha


sedikit sebanyak perbualan dengan mak tadi dapatlah meningkatkan semangat yang semakin lama semakin keruh.. ececece... hahaha


JADI!! Jom semangat2!!!! Hahaha

P/s : kalau kita niatkan semua kerja dalam seharian kita kerana Allah taala , mesti Allah beri kekuatan kepada kita kan... jom
niatkan apa ja yang kita buat kerana Allah =D


kata- kata semangat dari encik RANGO !

Saturday, November 26, 2011

MAKANAN oooo MAKANAN !!!!



Assalamualaikum... entri kali ni pasal makanan... sebelum nak bercerita dengan lebih lanjut lagi , meh nak tanya siapa kat dunia ni yang sihat wal’afiat ( orang anorexia sila diam ok... hehehe ) yang tak suka makan ?? mesti tak dak kan ... hehehe...

Bila dok india nie kan , barulah tersa betapa beruntungnya dok kat Malaysia yang kaya dengan pelbagai makanan . sebut ja nak makan apa , semua ada..  Indian , Chinese , malay , thai , Korean ,western , arabic .. semua ada... memang best la.. tapi kalau kat india nie sedih la sikit... makanan india ja la... kalau nak makan makanan melayu , masak la sendiri tak pun makan kat China Wall ( kedai nie , chef dia pernah kerja kat Malaysia jadi dia tau la nak masak nasi lemak , mee goring cam tu...  tapi still tak sama weyh T____T) tak pa lah .. At least ada kan...

jadi nie lah hidangan yang mampu saya dan roommate saya buat... serius tak boleh lawan mak la... sobs!!!

BIla fikir pasal makanan nie..kita selalu fikir makanan yang bersifat fizikal... Tapi bagaimaan pula makanan dalaman ?

“ape kau fikir makanan fizikal tu bukan makanan dalaman ke ? habis perut kau tu kat mana ?? kat luar ke ???”

ok . maksud makanan dalaman tu maksudnya ialah makanan hati.  Ni pesanan ni untuk hati saya yang sering kelaparan dan kehausan ... duhai nazira... suaplah hatimu dengan zikrullah , mulut yang menerima suapan itu biarlah manis berkata-kata.... janganlah buruk bicara yang mengisi ruang masa ... mata yang melihat ke mana suapan itu pergi haruslah mata yang memandang yang halal di pandang agar tak tercemar hati dan akal ... anggota tubuh yang terlibat dalam suapan hati biarlah ia melakukan aktiviti memanfaatkan jasad dan rohani seperti solat 5 waktu , solat sunat , bersenam , belajar dan sebagainya... andai kata kau mampu melakukan itu semua , insya Allah hatimu akan sedikit kenyang .. tidaklah menjadi anorexia ok... hehehe... oh tidak dilupakan doa kepada ibu bapa dan keluarga =D


p/s : yang kaler putih ialah bubur asyura.. disebabkan tak dak gula merah , kenalah guna gula putih so ni la hasilnya... hahaha... ok tau nampak x best tapi disesabkan teringin nak makan so buat juga... hehehe ^_^

Friday, November 11, 2011

Pi Gokak BUKAN untuk TOKAK ^_^




Assalamualaikum... hahaha.. TOKAK= gigit ( tapi degree gigit dia bukan yang biasa2 punya ... hehehe) apa-apa  ja la saya ni...haish!!!

Cuti seminggu. Tak kan tak keluar mana kan??? Nak pi GOA tak boleh sebab nak simpan duit nak pi KASHMIR bulan 2 nie .. insya Allah.. hehehe... so pi hat yang dekat sudah.. hihihi

cantik sangat tempat dia... mula-mula ingat nak pi Gokak ja... tapi dah ada masa kita pi la Golchi malki... cantik sgt.. subhanallah =D

On the way balik .. saya nampak something yang sangat special bagi saya... ok macam ni la.. otw balik tu kan... jalan yang kami guna , penduduk dia tengah buat perayaan apa tah kan ... nak kata HOLI bukan .. tapi lebih kurang macam HOLI la sebab depa dok pakat baling serbuk kaler oren... pakat dok sembur kat bas kami... ish3x!!! Nasib baik tutup tingkap .. kalau tak.. dah tak cam la muka saya ni haaa... hehehe

ok.. jangan nak merepek panjang... otw tu kan... di sebalik semak , saya nampak seorang ayah mengusap-usap sambil membuang serbuk kaler oren kat muka anak lelaki dia... terpancar sifat penyayang dan kebapaan pak cik tersebut... tiba-tiba rasa rindu kat ayah... hmmm... sebab ayak saya pun suka usap2 ubun kepala saya especially kalau dia nak hantar saya kat stesen bas taupun airport... seronok sangat tengok..

Saya sangat2lah bersyukur sebab dalam kegembiraan saya berpicnik , Allah bagi saya gambaran tentang sebuah kehidupan.. yang boleh saya ambil ikhtibar daripadanya... Alhamdulillah =D 




GOKAK !



KANAK2 RIANG ..woohooo!!!




LAGI GAMBAR KANAK2 RIANG ^_^




GOLCHI MALKI !!






“Ya Allah , janganlah Kau tinggalkan hamba-Mu ini walaupun sedetik.. peringatkanlah diri yang sering leka , yang sering alpa dan yang sering lupa... bantulah aku ya Allah... sungguh aku amat memerlukan MU”

BAKRID AKA GHAYA HAJI!!!



Assalamualaikum =D hehehe BAKRID ??? apo ko bondo ek ? ooo... Bakrid tu nama lain hari raya haji... kalau sebut raya haji kat sini ( YINDIA ) depa mana nak faham... hehehe... depa faham bakrid ja.. hehehe

Kalau nak ikutkan nie raya haji ke-2 aku kat BELGAUM... tahun ni tak dak syahdu macam tahun lepas kan... tapi ... yelah ... anak mana yang tak rindukan mak ayah.. nak cium tangan pagi-pagi raya.. pi semayang raya sama-sama.. makan ketupat sama-sama... tengok orang buat korban.. hmmm... x pa.. datang sini nak belajar kan... hehehe...

Tahun ni best sikit la sebabnya tak dak end block esoknya... hahaha... lagi satu biro BADAR sini buat games...Saya main ??? x ahhhh!!! Mesti la jadi faci... disebabkan muka saya dikatakan seperti muka org jahat...( ye saya sedar saya memang jahat pun kan....T_T)  , saya secara automatiknya dilantik untuk menjadi pengacau semasa mereka ber-explorace ... muahahaha...

malam keesokannya pula... jamuan!!! Sapa tak suka makan weyh!!! Menu

1) nasi tomato
2) daging masak black pepper
3)daging masak merah
4)ayam masak merah
5)jelatah
6)pudding roti
7)pudding caramel
8)air mango
9)kek batik

banyak tak ??? Alhamdulillah best.... =D

"Terima kasih ya Allah kerana memberikan kegembiraan kepada kami... aku pohon ya Allah , limpahkanlah kegembiraan dan kesenangan yang kami terima kepada umat-umat Islam yang lain.. Janganlah Kau sesekali membiarkan kegembiraan yang kami terima membuatkan kami leka dan terus lalai dalam mengingati-Mu... amin =D " 

Sunday, October 23, 2011

Understanding is LIKE.....


Assalamualaikum ^_^





Gila gempak tajuk kali ni... hehehe.. ecece perasan sendiri !! sebenarnya ini merupakan tajuk oral English saya hari tu..  nak baca huraian saya hari tu dan sedikit huraian yang saya tidak saya masukkan dalam perbentangan saya ? JOM JOM JOM baca =D cehhhh!!!

First of all .. what do you guys understand from the thought of the day today ? The best example that i can give is in the romantic movie. See.. In the so called Romeo and Juliet movies , there will be a HERO and a HEROIN (duhh!!! ) so when the Romeo starts to fall in love , he will try to understand what his Juliet likes and whatever whatever whatever ( please follow Dr. Niranjan’s tone.. hahaha ) Once he understands 1 thing , he will ( surely) try to understand more rite ( and of course with all the romantic actions ... you will see these in hindustan movies..headache headache)

What i want to emphasise here is .. tis tOD can be use in our life as a student .HOW ? ( r you going to promote ectasy , so that we can stay up all nite long ? NAAAHHHH!!! So r u going to promote the students to couple ??? NO NO NO !!!!  so the point is , when  u understand about one thing ( maybe it just a small part in the lecture ), u must hv  this kind of feeling to understand the whole lecture rite ? This feeling will drive u to master that topic and to some extend to the other topics.. It’s a good thing to have tis addiction... hahaha...

In islamic point of view , this thought might be brutal enought ... hahaha... but don’t just go straight to the surface.. see wat deep inside the sentence wants to tell u.. if u don’t want to understand u will easily forget. In islam , we already been thougt tat “ knowing a knowledge without applying the knowledge , is useless” .. After we understand tat thing , we must apply it, so that it will be there inside our heart and soul forever and ever ( seems like disney’s story... forever and ever)... hahaha..don’t just know.. BUT... UNDERSTAND AND APPLY!!! I’ll  give u an example.. once u learn about solah, then u understand wat is it , the content , how and when to do it... you will automatically have the “I WANT” to do it rite.. as you do it daily ... 5 times a day... you still... will have the feeling “how am i going to make my solah more productive and khusyuk ?” . then  u start to learn some more and understand it... after that u discover that , if u know the meaning in everything that u recite in your solah , you insya Allah will have a quality solah... do you got wat i meant to say ? so start to understand wat u learn.. don’t just mugged up and by heart everything... after understand , please please please APPLY!!!!^_^





Saturday, October 15, 2011

The Freezing Morning!!!


Assalamualaikum... mari kita bercakap pasal bersenam..

Tau la hang nak jadi doktor lagi 4 tahun kan... tok sah la nak sibok2x nak bg tau pasal bersenam... sume org tau kot..”

Ala... saya tau lah anda2 semua memang tau pasal kebaikannya segala kan.. tapi saya masih mahu berkata2 tentangnya... ceeeewah!!!! ( kementerian kesihatan patut jemput saya jadi speaker.. ok !)

Saya suka jogging waktu pagi.. Sejukkkk!!! Kat sini 20-23 degree masa pagi.. hehehe... seronok.. fresh sgt2!!! Apa yang saya rasa bila saya jogging ???

Kalau saya tension , saya akan jog. Saya akan rasa kurang stress jika saya jog.. woohooo!!! Lagi satu , waktu pagi tak banyak kenderaan dan tak ramai sangat org.. hehehe... weee~...

Waktu pagi, ialah satu waktu di mana kita boleh reflects diri kita dengan cara yang berkesan.. Di saat kita keseorangan.. kita akan secara semula jadinya , berfikir tentang hidup kita dan sekeliling kita... Di saat itu , kita akan rasa indahnya ciptaan Tuhan yang satu iaitu Allah S.W.T . Subhanallah sangat cantik... Kita akan berfikir lagi , Allah dah bagi alam yang cantik ni kat kita tapi kenapa kita jarang sekali menghayatinya.. rugi2x!!! Orang selalu cakap kalau nak tengok pemandangan yang cantik pi la Bhutan ka , Kashmir ka... tapi jarang-jarang menghargai apa yang di depan mata... rugi2x!! Hehehe..

Jadi senantiasalah bersenam untuk jasmani dan rohani.. Woohoooo!!!  =D












cantik kan ^_^!!! 

Wednesday, October 5, 2011

! nagnaroeseK

Keseorangan.
Maka mengadulah pada Tuhan.
Kesepian.
Maka rintihlah pada Yang Esa.

Apa yang pergi tidak akan kembali.
Tempatkan pandangan ke hadapan.
insya Allah kau akan temui jalan pulang ^_^

Wednesday, September 7, 2011

vinir ,ಸ್ನೇಹಿತರು,أصدقاء,friends dan teman-teman =D


Assalamualaikum =D bertemu kembali... yaaaa!!!ok semangat membara sedikit yeaa... hehehe.. saya mahu bercakap tentang kawan-kawan pada hari ini... weeee~ kawan-kawan mana pulak dahhh ??? hehehe.. adalah.. marilah bergoyang sambil makan kuih goyang... hehehe..

IYLIA  ( Bakal Cekgu Maths )

Beliau merupakan sahabat yang paling rapat dengan saya.. terlalu banyak yang kami kongsi... setakat ni , dialah paling mengenali saya. Dia tahu ( hampir) semua tentang saya... hehehe.. saya pun tahu (hampir) semua tentang dia (ye ke ?? ) hahaha.. kalau nak cerita sejarah kami dua kena buat buku teks ... hahaha ^^ tapi cuti kali ni memang sanga2lah tak bermakna kalau2 tak ada beliau... dialah driver saya , dialah si penglipur lara , dialah kaunselor , dialah tukang basuh pinggan.. banyak la... hahaha... yang penting saya sangat sayangkan dia.. jadi , kepada sesiapa yang berminat kepada beliau , harus ( wajib) bertemu dengan saya , untuk sesi tapisan ( bajet penting sangat la aku nie... muahahaha )
AQHARIE & UMAR (Bakal Loyar & Pakar seni)

Kenapa saya sekalikan ??? mereka berdua ni sahabat rapat gila... gila rapat... suka tengok gelagat dua sahabat nie.. dari sekolah rendah lagi... hehehe.. kalau jumpa , x leh nak berpisah... ish ish ish... hehehe... bila tengok depa , macam best jaaa..baik sangat2.. tanpa umar , aqharie akan diam sikit.. vice versa.. jangan bimbang,,, they are totally straight... hehehe.. tapi yang aku geram ni.. asal jumpa aku ja mmg selalu nak kenakan aku... x pa2 bukan selalukan sekali setahun.. walaupun memang teruk aku kena kutuk , kena gelak... aku still rindukan gelak tawa mereka yang kalah orang mengilai tengah2 malam... tacing lak malam2 gini T_T...

SHAHRUL ( Bakal arkitek)

Perkataan pertama. Bajet!!!!.. hahaha... jangan marah naaa.... hehehe...dia  nie pun gila2 jugak.. perangai kalah budak2 ( IYLIA yang kata.. aku tolong ia kan jaa.. hehehe ) maybe sbb tu kot dia nampak ceria ... hehehe.. ada ka patut dia pi cabut gigi masa aku nak belanja!!! ( pura2 marah nie...).. heheeh selamat duit aku.. hahaha... xpa2..next tyme pulak ok... hehehe

CYNTHIA , NADIAH & AINA  ( Bakal cik yang tau segala fizik bahan , cekgu BI ngan Pharmacist)

Cynthia= cheerful , Nadiah = non-stop talking machine ..( jahat sikit ea nadiah.. xpa2 nadiah ckp benda yang baik2 jaa... hehehe ) & Aina = a girl tat always smile... 3 orang ini..kalaulah saya jumpa... huish.. tak  berhenti aihhh cakap... sangat baik...memori bersama mereka sentiasa buat saya tersenyum sorang2 masa study ..( gila ka hapa ni??? ) hehehe

LIA , CHE PAH & FIT ( 2 orang bakal cekgu 
sorang da layak da jadi nurse)

Teman gosip masa sekolah menengah rendah.. hehehe.. kalau ingat memori naik moto konvoi satu perlis dulu... huish.. masyuk gila... 1 of the best la... hehehe..seronok.. hari tu mai beraya rumah aku... syiook gila depa mai... lama x jumpa.. semua koi( semakin ) cantik aihhh.. hehehe pheewit.. ( ada yang berkenan ???) hehehe

AMIN , IZWAN & ZAI ( bakal biotechnologist , lawyer n engineer)

Jejaka yang hebat2 belaka.. Zai ngan amin nampak chubby sikit tahun ni.. xpa2.. petanda sihat la tu.. hehehe.. izwan da semakin peramah.. bagus3x!!! Hehehe banyak jugak cerita dari depa2 nie..  hope to see you guys next year too...

Kalau nak ikutkan ramai lagi yang aku jumpa macam nabil , khairul , idzuad , liyana , fatin dll.. x larat aihh nak tulis semua.. Pada aku.. mereka semua merupakan teman2 yang baik... Balik malaysia memamg best la... Dapat jumpa family yang kucintai dan rakan2 yang kusayangi.. they treat me so well especially my mum n dad.. Insya Allah, tahun depan kita jumpa lagi noo.. saya mesti dan sentiasa rindukan kamu semua nanti... wuuaaaa... x nak balik india !!!!! tata ( it is actually a kannada language , means bye bye ) T_T

p/s: ushar gambaq dulu aihh!!! >_<


Shahrul merenung masa depan =D

iylia, mak saya , lia , che pah , fit , umaq , qary,shahrul

cyn, umaq , qury , aina, nadiah 

idzuad, khairul , amin,izwan



qury yang pemalu ^^


Saturday, September 3, 2011

"click click click" bukan CLICK 5 ok..


Assalamualaikum…  hehehe.. sudah lama tidakku mengemas kini( update)… marilah kita berbahasa bunga-bunga sikit hari ini.. ceeewahh!! ^^

cita-cita dan hobi…

Click click click !!!

haaa… hanya sesetengah orang sahaja yang memahami erti perkataan ni… kebajetan disitu yaa… demam fotografi kini telah mengalahkan gelombang blogging… waahhh.. ayat… tak tahan… hehehe.. saya jua suka mengambil gambar juga tapi tidak suka bergambar… hehehe.. kenapa ?? segan ( maluuu…hahaha ) ^^ tapi kalau dengan family ok la… hehehe..  hmm.. berbalik kepada cerita kita.. ramai yang menganggap bahawa hobi seperti ini tidak boleh digunakan di medan dakwah.. BOLEH ok..

“tapi x ramai pun photographers yang islamik.”

 sapa kata ?? habaq mai sapa yang kata tak boleh.. mai nak luku kepala dia ( garang3x!!! .hehehe ).. ada…. jom2 ushar wesite ni.. menarik tau..hehehe


ni gambar kat kampung saya di Kedah =D




http://www.petersanders.co.uk dan  http://muslim-photographer.com/ . semoga website ini mampu buat hobi kite ke arah yang lebih bermakna.. ecece.. hahaha

pesanan penaja : saya suka peter sanders!!!! ^^ tambah2 gambar kanak2 kat china.. ^^ dan 
cubalah baca link nie.. http://www.iluvislam.com/inspirasi/kembara-hidup/1115-peter-sanders-dari-mata-lensa-ke-mata-hati.html  dan akhir kata selamat hari raya semua dan taqabbalallah minna wa minka (semoga Allah menerima amalan kami dan anda ) lambat betoi wish.. hehehe maaf... 




Friday, August 12, 2011

Tanda Soal ?

taken from : qiswahhassanah.blogspot.com


Assalamualaikum… hari ni saya nak tukar dari saya ke aku ..
“duuhhhh… like we care …”
wait a second. Let me explain it first.

Sudah lama aku mahu menulis akan sesuatu. Tapi gerak hati aku mengatakan tak.hati ini menghalang.mungkin ini terlalu personal bagiku. Tapi harusku luahkan apa yang terpendam. Biarlah ini kali pertama aku menyampaikannya. Aku tiada niat untuk menyalahgunakan laman ini untuk mencurahkan apa yang termendap di dasar seketul daging , dalam jasad seorang manusia iaitu aku. Tak ada. Sudah aku jadikan niat aku utk menulis hanya untuk menaikan semangat org lain. Aku suka begitu. Aku suka lihat cahaya di mata yang memandang , di telinga yang mendengar dan di hati yang memahami. Aku suka begitu . Ya Aku suka begitu.

Ramai yang bertanya pasal masa depanku. Bukan sebagai doktor tapi pasal tu lah. Pasal aku-tahu-kau-pun-tahu( terpengaruh dengan harry potter… hehehe ) terus kepada tajuk yang lebih jelas. Kahwin! Salah satu perkataan yang kerap terpacul di bibirku yang selalu aku tak ikhlas menyebutnya. Ya. Aku kerap menyebutnya . dan selalu disalah ertikan.

Selalu , gadis diusiaku memikirkannya. Bagaimana pemilihan bakal suami , majlis perkahwinan , baju persandingan ,tema warna dan sebagainya……………….. bohonglah aku tidak pernah memikirkannya. Aku pernah. Kerap.dulu.dan masih memikirkannya sampai sekarang .

Dulu… aku bukan sahaja suka memikirkannya. Aku bahkan menceritakan kepada teman rapatku. Mereka tahu.malah aku jua tahu impian dan segala fantasi menjadi puteri dalam masa sehari. Mereka tahu. Tapi kenapa sekarang , aku jarang. Pelikkah ???? aku… kadang2  rasa lain macam bila disebut perkataan itu.. apatah lagi berbicara tentangnya. Boleh hijau tekak ku( aku bukan katak okeh.. )

Alasan tidak menjadi dulu.usia yang menganjak buat aku suka termenung sejenak.kadang2 lama. Malah semasa aku belajar. Aku lama2 merasakan aku ini tidak sempurna pada adam yang aku mahukan. Terasa kerdilnya diri ini.Sebab itulah ,  aku banyak menyimpan dan kunci dalam hati. Hanya aku dan Allah sahaja yang tahu. Bagiku , biarlah aku siapkan diri yang x sempurna untuknya. Kalau2 aku terus memikirkannya tanpa ada usaha , aku akan rasa aku tak berhak untuknya. Perubahan harus bermula. Make over bukanlah fizikal semata2. Rohani wajib berada di aras yang sama. Apa guna fizikal yang lambat laun kering menyembam ke tanah . rohani harus berisi. Agar keturunan tiada yang malnutrisi batinnya. Aku mahu hasil yang berpanjangan. Bukan  tuaian semusim. Biarlah hasilnya dapat aku eksport ke akhirat. Itulah target aku yang sebenarnya.

Kadang2 terbit rasa bersalah kepada rakan2 yang selalu bercakap akan hal itu. Digagah jua aku memaksa bibirku meluncurkan kata-kata. Agar tiada yang berkecil hati . Agar mereka disisi senang di sini. Bahkan itu yang membuatkan aku senang kerana mereka senang denganku , jesteru itulah mereka berkata2 denganku..( harap2  lepas nie x de yang dah x nak share pape ngan aku.. sedyh gilo kalu cam tu.. hehehe)



Maaf sahabat andai riak muka ku kadang2 mengjengkelkan dan memuakkan anda. Maaf. Tiada ucapan atau perkataan yang dapat aku ucapkan pada yang aku telah guris hatinya. Maaf. Sungguh tiada niat aku untuk kecewakan anda. Sungguh. Dan maaf sekali lagi . 

Tapi aku harap . Janganlah disebabkan penulisan jujur ini buat kamu2 lari dariku. Ini hanya cebisan hati yang aku mahu kamu2 mengerti . Aku mahu kamu2 memahami aku supaya kurang jurang yang selama ini menyelubungi kita. Ketahuilah , kamu sentiasa mendapat ucapan selamat datang daripada saya. Sungguh aku katakan . Harap ada yang percaya =D

Tuesday, July 12, 2011

cerita 2 :hidup:membawa erti =D

Assalamualaikum.. kali ni saya nak bercerita tentang orang asing yang telah menyedarkan saya. ( ala2 mcm post yg sebelum ni… hehehe )

Tarikh: lupa
Masa : waktu maghrib
Lokasi : sebuah restoran muslim di Mumbai,  India

Saya dan seorang kawan saya sedang berbual dengan seorang pekerja restoran tersebut . mana yang lain ??? dyeorg pergi sembahyang maghrib.. saya ?? faham2 sude… hehehe
 Encik tersebut telah mempromosikan suatu jenis minuman yang sangat famous di restoran terbabit . Sebenarnya saya pernah minum minuman tu dan telah mempunyai pengalaman yang saya takkan lupa sampai bila2 ( kecuali ada Alzheimer .. hehehe )

“Miss , why don’t you try this falooda.. it’s very tasty and famous in here”
“Errr… thanks but no thanks… because of falooda I was admitted into hospital for 5 days”
“why??”
“I think the milk was already contaminated and causes me to suffer for a terrible diarrhea
“I think you should not said that because all the illnesses are from Allah not from the contaminated milk”

BAAAAAAAMMMMM!!! Terpanah di jiwa..  wooooo… tersedar di situ yea… hehehe.. bukan kita x pernah dengar orang cakap2 mcm tu tapi  kdg2 benda tu x masuk dalam jiwa kita. Kita x menyematkan prinsip tu dalam hati kita. Kita asyik menyalahkan sesuatu yang tanpa kita sedari kita telah menyalahkan Allah S.W.T . ( terukkan saya… x pe2 nazira boleh berubah kan kan kan ) .

Kalau dah namanya penyakit akan membawa kesakitan . betul tak ??? mesti ada yang mempersoalkan kenapa Allah menciptakan penyakit ??? kenapa , kenapa dan kenapa ??? Adakah sengaja2 diciptakan tanpa tujuan ??? 

Ingatlah , rakan2 ( termasuklah diri sendiri…hehehe ) . Setiap penciptaan ada tujuannya . Penyakit nampakmcm lebih kepada keburukan . Cuba lihat dengan lebih dalam. Sakit itulah ujian . kenapa Allah bagi ujian ??? sebab dia sayang kita ??? sakit=ujian=sayang . mesti susahkan nak correlate benda2 nie kan.. ok .. senang cerita kalau masa kecik2 kan , kalau kita buat salah x pun x pegi kelas mengaji (kantoilah..ok tu saya masa kecik2.. pura2 tido..pastu kena tibai.. pi ngaji dengan nanges2 dan hati yang x rela ), mesti kena tibai ( rotan ) , cubit tak pun kena marah dengan mak ayah kan ?? sakit dak ??? mak ayah kita buat kita saja2 nak buat ke mcm tu ??? x ye rakan2… dyeorg buat sebab dyeorg sayangkan kita .. betul x … depa nak kita jadi manusia yang berguna  di masa depan , manusia yg kenal khalimah Allah, manusia yang mampu menjadi penonggak agama .. Insya Allah . so dah dpt correlate ??? kalau dah dpt Alhamdulillah =D

Secara konklusinya , bila sakitkan lepas ni. Cuba ckp .
“ Alhamdulillah Allah masih sayangkan aku ni..  
masih ada kesempatan untuk aku bertaubat dan berubah .Alhamdulillah”
panjatkan doa kepada Allah supaya  di sembuhkan penyakit dan dihapuskan dosa2 lampau. Insya Allah hati yang selama ini suram akan kembali bergemerlapan bak bintang di angkasa ( ceeewahhh.. sastera la pulak dahhhh…hehehe)

Surah al ankabut ayat 2 & 3
“apakah manusia mengira bahwa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan , “kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji ?”

“Dan sungguh , Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka , maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta”

this is FALOODA.. sedap =D jgn risau ea... dalam byk kes saya je yg kena . Insya Allah x de pape..
taken from: food-forthought.blogspot.com


Inilah hospital india =D

Saturday, June 18, 2011

Ceita pertama:Hidup.Membawa Banyak Erti


Hidup.

Membawa banyak erti.

Cerita pertama:

“Aaaakakkk”

Suara anak kecil kedengaran. Pada saat itu , saya sedang berada dia atas kerusi plastik berwarna merah ( kerana menyusun tin2 sardin di Pasaraya Taman Sri Wang … hehehe ) . Kulihat ke kiri . Kulihat ke kanan. Chering( tegak) bulu roma.. Tak dak orang pun… hah… sudah!!!

Kulihat ke bawah. Fuhhhhh!!! Identiti : Budak lelaki . Usia dalam lingkungan 8 tahun. First impression… COMELNYEEEE!!!! Hehehe… berbaju melayu berwarna kuning.. Mood saya: penat.

“ye … ada apa adik?”tanyaku dengan nada yang kepenatan.

“Urmmm… akakkkk… nak mintak tolong…Serbuk kunyit cap ADABI kat mana ??? “. Dia tanya.tersenyum.Sebaris gigi susu tersusun rapi jelas kelihatan.Manis sangat.

Saya yang penat nie pun dah hilang dah rasa penat tu… Rasa seronok sangat bila nampak senyuman dia.

“Mai kakak tunjuk naaaa”. Aku segera turun ( tak ingat cam mana saya turun … mungkin terjun dari kerusi itu barangkali kerana action potential yang mendadak naik…hehehe )… Saya pun membawa budak itu ke tempat tersebut…

Bila budak tu dapat je barang yang di cari. Dia tersenyum sekali lagi ( kalah orang dapat satu juta woooo ). Saya yang tengok nie pun rasa macam dah menang dua juta… weeewiiit!!! Hehehe…

Apekah pengajarannya ???? hehehe Senyumlah. Kalau kamu membahagiakan orang lain , nescaya orang itu turut merasa secebis nikmat kebahagian daripada kamu. Dan dia juga akan membalas kebahagian tersebut kepada kamu dengan cara yang mungkin kamu tidak sangka kan . Bahagiakanlah orang lain. Sentiasalah ceria.. Tambahkan gula dalam senyuman bukan minuman ok!!! ^^




Rasulullah (saw) bersabda : Kebaikan yang paling cepat memperoleh ganjaran pahala ialah kebajikan dan silaturahim. Dan kejahatan yang paling cepat mendapat hukuman ialah kezaliman dan memutuskan hubungan kekeluargaan.
(Hadith Riyawat Ibnu Majah)

Amal yang paling dicintai Allah SWT setelah menunaikan ibadah fardhu adalah mengembirakan orang muslim lain." (HR ath-Thabrani)

Urwah bin Zubair rahimahullah berkata; “Hendaklah kamu memiliki wajah yang selalu berseri-seri dan tutur kata yang halus, maka kau akan dicintai manusia serta kamu termasuk orang yang telah menjadi penderma bagi mereka.

al-Fudhail bin Iyadh rahimahullah berkata; “Pandangan Muslim pada saudaranya dengan wajah yang menggambarkan perasaan cinta dan kasih sayang adalah ibadah.

Saturday, May 28, 2011

Kerja oooo kerja ooo kerjalah….


Assalamualaikum.. huhuhu… da lama nak cakap tapi x tercakap… macam mana tu… hehehe… sibuk2… hehehehe.. saya suka 1 frasa yang di keluarkan daripada mulut kecil rakan saya yang berbunyi “dunia-dunia juga , akhirat jangan lupa…”… haaaa… mendalamkan maksud dia kan kan kan… ramai yang guna ayat ini sebagai ingatan… bagus!!! Tapi jangan dilupakan kedua2nya harus seimbang… sebagai contoh: dalam kesibukan membuat kerja kolej aka assignment  jangan lupa solat.. senangkan contoh tersebut ??? hehehe… baiklah..mukadimah da selesai…huhuhu…

Mari kita masuk ke isi yang sebenar… salah seorang rakan kolej saya pernah membuat 1 nota di facebook… secara jujurnya , saya tertarik dan nota tersebut memang menusuk ke jantung yang paling dalam… wahhhh!!! Syabas!!! Huhuhu…sebagai pelajar … apa tanggungjawab kita ? soalan ni budak darjah 1 pun tahu jawabkan… dah nama pelajar , jadi kerjanya belajarla kan kan kan.. x kan la nak tebar roti canai koooot… ok . tapi saya nak tanya… kenapa harus merungut ?????

                “Ko x pelah pandai, boleh la ko cakap macam tu kan….”

                “ko tau x penat giler…. Nak buat histo lagi , nak revise lagi , nak siapkan SGD lagi , minggu depan ada test lagi… da la topik CNS. Penat tau!!!!”

Banyak kali kan dengar ayat macam tu…. Hmmm… saya pun x nak la cakap lebih sebab diri sendiri pun buat macam tu… xpa2 mari kita muhasabah diri sendiri… huhuhu… Kita sebagai pelajar (tambah2 yang telah mendapat biasiswa duit rakyat) seharusnya menganggap semua bebanan kerja ini sebagai satu cabaran dalam menghadapi kehidupan yang mendatang… so called preparation … cuba pandang dari sudut positif… jangan asyik mengeluh… kalau asyik mengeluh dan membandingkan dengan tempat yang lain , sampai bila x kan selesai… sekurang2nya cuba untuk lakukan… jangan berhenti mencuba… bak kata P. Ramlee “COBAAAAAAN”…. Hehehe… buat sikit2..  tunjukkan ada rasa minat terhadap sesuatu… yang paling penting!!! Kalau da rasa x larat , penat tahap moksha… take a break… don’t force yourself too much…  Depress and fatigue are 2 different things . very! Y ??? hmmm … dengan ayat yang paling ringkas… bila letih , kita berehat.. tido kejap ke… minum2 ke… tapi bila sedih , tertekan ataupun mengalami kemurungan, mengadulah… kepada siapa ???? boyfriend/girlfriend ??? ikutlah pilihan masing2… hehehe… tapi bukankah lebih baik kita mengadu kepada Tuan kita ….kerana hanya Dia sahaja yang memahami dan dapat membantu kita… betul x ????

Jadi, janganlah asyik mengeluh… cuba bila dapat kerja cakap yesss!! ( ok , gila la tu kan…) ok2.. tukar… cubalah cakap aku akan try siapkan… haaa kan elok cam tu… hehehe...







HAVE A BREAK !!!!! 

Sunday, May 8, 2011

Merapu si ikan kerapu =D


Assalamualaikum… gila wooo ( Ya Allah…mula2 ayat da cam tu… terok betol siti nazira nie.. hehehe ) … da lama x tulis2 nie… adessss!!!! Baiklah… mari kita cite kenapa saya sudah lama x tulis…

                “boooooo… siapa nak tau kenapa ko da lama x tulis hah ?”
                “Ala… chill la bro… saja je nak bagitau… x leh ke ???”
                “yelah2x… layan je la ko nie… t kang angin lak”

Ok ok ok… terlalu banyak benda yang berlaku sepanjang saya x menulis nie… ngengenge…  hmm… selain daripada kesibukan belajar , apa yang saya buat ??? ala … main batu seremban la… hahaha.. k stop it la nazira.. ok..  perkara pertama… community placement … haaaa… pe ke bende lak tu… adesss!!! Ingat x saya penah tulis pasal bila kita dimamah usia ??? ingat ?? x ingat??? X pelahhh…( bajeeeet kecewalah kan… hahaha) so da abeh da… we ended our program with a small party… woohoo!!!quite fun la… huhu.. Aji2 tu punya suke kiteorg wat jamuan sampai nak je suap kek yang kiteorg bg kat kteorg… hahaha… tapi pelik bila depa suap ja da rasa daun sireh… adesss lagi.. tp x kesah pun.. saya nie org kampong ja… jd penah la rasa daun sireh mkn dengan buah pinang...

Exam lagi. X nak la cite .. cancel3x!!!! hahaha…

Nie nak cite sal mdm vidya… sapa pulak dahhhhh!!!! Haaaa… dia nie la mama kteorg kat sini… caring , loving , cantik, baik… u named it!!! Senang! Saya nie boleh la rapat gak ngan dye… yelah asal terserempak je ngan saya dye suka nak cuit pinggang saya.. ape lagi !!! action potential naik mendadak gila la… hahaha.. Receptor manyak sangat… hehehe.. tapi sayang seribu kali sayang (ayat guna masa debat ) dia nak berpindah ke ausie… oooo… sedih sekali ( ayat drama adik saya )…. Jadi kami berpakat utk membuat jamuan farewell untuk beliau…. Sedeh3x!!!  masa dia bagi ucapan , rasa nak meleleh je air mata tapi kena lah macho kan kan kan…  tapi dalam hati ada hot spring yg terbaik punya… hmmm… u always be in our heart madam... love u… =D

Kemudiannya… Birthday rumate saya… sape ???? Farihah la name dye… hehehe… saya muda lagi ea farihah… hehehe… ok2… mlm 2 ada la buat drama sket… dye pun bangun dengan keadaan y terkejut… cpt2 pegi bilik anna… tengok2 ada kad utk dye… SELAMAT HARI LAHIR!!!! Huhuhu… then… saje je buat2 x nak sambutkan… mlm tu bajet je bg tau dye nak g kebab house.. bila da naik auto… dia da pelik…

                “Korang nak g mana nie ?”
                “Ada laaa…” ( sambil gelak evil… muahahaha… effect guruh mesti ada…”)

Jeng jeng jeng… tibalah di destinasi iaitu teeeeeet… dirahsiakan.. ( bajet hot je x nak bg tau… biarlah ). Hope u enjoyed it farihah.. WE ALL LOVE U !!!

 one day my vision will blur,
but our memories will never die ... Insya Allah =D  

Saturday, March 12, 2011

BAPAKKU EN. MOHD NASIR =D




 Assalamualaikum  .... =D Cewah… ala2 nak buat anakku sazali la konon… hahaha… tak kisah la… hari ni nak tulis pasal ayah saya .. pujaan hatiku  selepas Allah dan Rasul ( yelah x kahwin lagi kan… ) hehehe…  baiklah…  besok merupakan hari lahir beliau…yeah!!!! 14 mac 1965 . dah tua rupanya… hehehe… dan saya rindukan ayah saya sangat2.. hmm.. inilah pertama kali hari lahir beliau saya diluar msia … agak sedih la sebenarnya ( sedih gila !!) ramai yang tulis pasal emak… saya nak tulis pasal bapak saya yang terchinta … hehehe…
Beliau  ialah ayah yang terbaek di dunia ( bg sayalah… saya tau anda2 mesti nak cakap bapak anda pun yang terbaek di dunia kan kan kan… hehehe ) ok… kenapa dia terbaek ??… meh buat senarai kebaikan beliau :

1)      Masa saya masih budak hingusan , tudung pun pakai senget2 ( sekolah rendah laaa )…
Ayah sayalah yang jahitkan lencana SEKOLAH TENGKU BUDRIAH kat tudung saya… haaa.. hebat x ??? kenapa bukan mak saya yang buat ??? sebab mak saya x suka pegang jarum .. beliau hanya suka pegang senduk dan sudip sahaja ye… hehehe…

2)      Naik paras kematangan sedikit.. Tingkatan 1.. semi- hingusan … jawatan tahun itu KETUA ye… KETUA keceriaan kelas je… hahaha… kena la buat motto kelas.. pertama kali ni… punya la syok buat… dah siap tulis nie… tinggal nak gunting ja… alih2 baru perasan terbalik ( ala2 mcm mirror image la kalau selesai gunting ) … pe lagi menangis la ( budak semi-hingusan la katakan… hehehe ) lari masuk bilik.. hempas pintu kuat2… ( teruk betulkan ??? hehehe )… sedih wooo.. penat sgt mlm tu.. pada keesokkan harinya… tengok kat atas meja makan da siap da motto kelas saya… cantik gila.. tak dak dah terbalik2…
                         “mak … ni… pelik ja “
                        “ hang nak pelik apanya… ayah hang tidoq pukul 3 tau buat kerja       hang, cepat pi kata terima kasih kat ayah hang lekas”
                          
Seriously , terharu gila nak mampus… rasa nak nanges je waktu tu… hehehe

3)      Masa PMR …. Ayah saya amik cuti seminggu sbb nak hantar saya pi sekolah… seminggu tu x p sekolah naek beskal ooo… hehehe happy gila!!!!  Hahaha… masa saya turun dari motorsikal Honda 125 tu dia mesti akan kata “baca Bismillah dulu… baca soalan betoi2..jawab elok2… jangan dok gopoh sangat …”

4)      Masa SPM… sehari sebelum spm… masa study kat taman mohabbatein ( pelik gila kan ada tempat cam tu kat sekolah saya dulu… hehehe ) tiba2 emo tau… sbb tgk sorang mamat nie (identity dirahsiakan) dah la gangster sekolah… tapi mak pak dia mai tengok dia … bagi semangat la kiranya… saya nie ( baik la jugak dulu2 hehehe… ) mak pak x mai pun… gila emooo wat tu tu… dengan pantas nya pi masuk hostel , amik hanset ( hehehe… x de la baek sgt kan bila da langgar peraturan sekolah..hahaha ) telefon la ayah saya…
                         “Assalamualaikum ayah… tadi kan kakak nampak ada mak pak budak nie dia mai ..dari jauh depa mai…”
                         “waalaikummussalam… la ya ka… haa baguih la tu noo…”
Dalam hati tu ja ka ayah ??? kot la nak mai ka… sedih2…T_T…
Pada keesokkan harinya…. Masa rehat selepas peperiksaan kertas 1 bahasa Melayu… hanset ku bergetar ( yelah kalau wat ringing kantoi la kan… hahaha)
                  “kakak.. mai kat pintu pagar nie .. ayah kat luaq ni”
                  “apa???”
Saya dengan selaju2nya (mungkin lagi laju dr pos laju ) p kat pintu pagar… gila ah… mai langkawi kot… terharu lagi skali… dah la siap bawak burger colonel KFC ( size doesn’t matter ok ) ngan adik kecik saya lagi , amie… bahagia gila petang tu… jwb kertas 2 bahasa melayu pun terasa serunuk!!! Wahhhh….

Nak cerita sume mesti panjang gila… hahaha… tapi ayah saya memang terbaik lah!!! Walaupun pernah kena rotan dan marah ( degil sapa suruh.. hammek kau!!!) hehehe.. saya sangat sayangkan ayah saya… teramat sangat… saya tak dapat bayangkan hidup saya tanpa beliau… dialah penghibur hati saya.. tempat saya menangis… tempat  saya meluahkan rasa suka dan duka … dialah segala2nya…  I miss u dad!!! Selamat hari lahir… semoga Allah merahmati ayah selalu .. hanya Allah sajalah yang dapat membalas jasa ayah selama ni… I’m always be your only daughter  forever and ever…

p/s: rindu nak kira berapa lapis lemak kat perut ayah.. hehehe… mesti da kurang sbb rindukan kakak kan ( perasan sebentar… hehehe )

3 generations : tok wan , ayah ngan bdak yg pantang nampak kamera , AMIE  =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...