Sunday, September 24, 2017

THINGS WE TAKE FOR GRANTED




Assalamualaikum …

As in previous post , aku dah habaqkan aku dah masuk posting baru which is Accident and Emergency Department . Weh … Bodoh wehhh… hahaha… Tulah yang aku rasa sampai sekarang … hahaha Gelakkan diri sendiri .. Tak pa .. mehla kita belajaq sama-sama . Bodoh tu jangan simpan … Dah tau kena belajaq …




Being in ED , macam-macam perangai yang kita akan jumpa . Manusia kan . 

Kumpulan parents yang bawak anak and kumpulan anak yang bawak parents

Hmmmm…

Secara overall , parents akan bawak mai awai anak depa mai hospital … Faktor overprotective tu biasalah untuk mak ayah kan. So , aku tak salahkan depa 100% hehehe … 

Tapi aku kecewa . 

Ada segelintir . Aku ulang SEGELINTIR . Tak Semua . Tak faham maksud segelintir mohon “Google” . Sekian . 

Ada yang saat-saat mak ayah dah nazak , baru nak bawak mai hospital . Seriouslyyyyy !!! Kenapa ?  Aku bagi exclusion , bagi orang yang tak dak kenderaan , orang susah dan dok celah ulu banat mana .. Yang tu tak pa la wehhh.. Ni kadang-kadang anak ramai , kereta ada … Tu mak pak hampa kot . 

Yes !

Depa degil tak mau makan ubat hospital . Awat hampa dulu tak ketegaq ( degil ) kaaa ? Tapi mak pak hampa pujuk and paksa hampa makan ubat kannn…. Depa kadang-kadang bukan tak mau makan ubat tapi depa nak hampa pujuk depa … macam depa pujuk hampa kecik-kecik dulu .. 

Bila kita tanya history , hampa bagi history yang sungguh tak logik .  Tanya berapa lama jadi bisul besaq buah limau mandarin Gong Xi Fa Cai kat kepala mak ? Boleh dia kata 2 hari … Seriously bro ???? dengan nanah semua 2 hari … Aku dah uprolling of eyeballs kat situ . 




Hmmm… 

Aku tak mau cerita panjang . Cukuplah aku nak hampa semua ambik pengajaran . Betui la kata peribahasa , seorang mak mampu jaga 10 orang anak , tapi 10 orang anak belum tentu dapat jaga seorang mak . Sedihh weh … Jiwa macho aku selalu disiat-siat dengan peristiwa macam ni .. Please jangan ragut “kemachoan” sis

Sementara mak pak hampa masih ada , buat la baik-baik pada depa . Kalau depa ketegaq , hampa cuba la pujuk depa . Depa ni bila dah tua , manja depa lain . Depa perlukan kasih sayang hampa . Jangan sampai depa tak dak , hampa nak menangis dibucu katil pulak . Menyesal la apa la .. Aku ketuk kepala hampa .. uuuuu… takut tak ? hahahaha ok baiiii…

Saturday, August 12, 2017

T.E.K.A.N.A.N

Assalamualaikum ...

finally .. last day in O&G department .. yayyy !!!


credit : http://www.reactiongifs.com
OVERRRRR !!! hahahahaha ..

but deep inside , i'm still not confident with my O&G skills .. hahahah.. insha Allah i'll get better someday ..

credit : psychcentral.com 



TEKANAN

heavy topic for today .

Ramai kawan-kawan baru yang join HO recently . Congratsss !! mesti dah lama tunggu .. Macam kitaorang jugak dulu-dulu ... so Alhamdulillah . All praises to God .

Tapi ... Ramai jugak yang dah start stress dengan kerja . Well ... macam tu lah kerja . Masa hang belajaq dulu , dia punya stress lain dan masa kerja , dia punya stress lain . Dan sebenarnya lagi stress bekerja . Hoping someday jadi suri rumah je ... hahahahaha.. ok just joking .

I know your struggle because i've been there ( and still in this field too ... haish.. =.=' ) . Stress weh .  You think you know , but actually you know nothing . It feels like , apa yang hang belajaq for 5 YEARSSS !!! and screaming out loud in your heart .. Tapi ended up menangis jeee... kahkahkah ,... tu aku ... hahahah



Stress ooo jadi doktor ...
Credit : iam1in4.com


weh.. first posting .. BODOH gila weh .. even until now ... kahkahkah ...  well life is a learning process ... we need to keep on learning right ?  hehehehe

Satu je ... Ingat Tuhan , ingat parents and seek for help .

Kalau stress , doa banyak-banyak pada Tuhan untuk dipermudahkan urusan hang . Remember , Tuhan tak pernah menjanjikan kehidupan kita ni senang. Bahkan , hidup kita akan sentiasa diuji .. Like ECG .. there is up and down ... aicehhhh !


credit : http://www.catanzaro.sism.org


AND PLEASE DON'T KEEP IT TO YOURSELF .

Cuba cari trusted person  eg : your parents , siblings or friends . Cuba luahkan apa yang terpendam dalam fikiran hampa . Just say it . Insha Allah they may have some solution for you .. Even if tak dak pun , sekadar pendengar pun ok kan ?

I'M still young ( at least at heart ) hahahaha... Nak bagi nasihat pun macam tak banyak la pengalamannya ... but at least when i write on my blog , it feels like reminding myself on what should i've done ...Insha Allah you and I , will get better .. Someday .. InshaAllah ... FIGHTING !!! 

Friday, July 14, 2017

P.U.R.P.O.S.E

Assalamualaikum...

It is 0214 H in the morning . Setelah secawan kopi ,aku terus tak boleh tidur . "night shift" kata kan . Nak tidur , tapi takut ada hal kecemasan . Jadi , marilah menulis . hehehe . 

My working place at night....


Kalau nak ikutkan , dah lama aku tak merajinkan diri untuk "menari-nari" di atas keyboard . 

Dulu , aku selalu guna alasan sibuk belajar . La ( sekarang) pula aku guna alasan banyak kerja . haishhhhh... Alasan yang tak berkesudahan . NEVER ENDING ! 

I was scrolling down my previous blog posts . I smiled. Why ? because it was full with memories. Kita manusia selalu lupa . Tapi dengan sedikit coretan , kita akan ingat kembali . kan ? 

I LOVE WRITING . Ever since secondary school . hehehe . my time management is sucks so my blog menjadilah terbengkalai ... Sungguh kasihan . hahahah

Ok back to my topic of the day ... 

PURPOSE .

EVERY SINGLE DAY . Aku rasa bosan kerja . Asyik ulang cycle yang sama . Yang aku tunggu hanyalah cuti . Itu ja . That's it . At first , bila aku start  kerja things were different . I meant , I was different . I,once, had my purpose . And i lost it . =.=' ...

of white coat and houseman .. hahaaha


Dah nak habis 'Houseman training" ni lah baru aku sedar yang aku semakin hilang purpose aku . 

Aku dah tak tanya lagi kenapa aku kerja ? Kenapa aku pilih kerja ini ? Kenapa aku hidup di sini ? I never asked myself . I just stopped . And now life seems so dull and meaningless . 

sighhhh ... 

I never , not even once, dalam hati nak jadi doktor . It was never in my mind . But here i am . hahahaha .  Aku gelakkan je dalam hati aku bila teringat masa dulu-dulu , punya lah tak mau buat bidang ni ... siap cakap sapa ambil jurusan kedoktoran ni , NERD . Hahahaha... and now kena batang hidung sendiri ... hahahaha

doktor tidak NERD ok . Kami ada "style" ... hahahaha.. ok lame ... 


Tak dak ( tiada ) benda dijadikan didunia ini tanpa bersebab . Samalah juga dengan diri kita . Manusia ditakdirkan untuk menjadi khalifah dimuka bumi . Bukan benda lain . Manusia memilih pelbagai bidang untuk mencanaikan muka bumi ini . Tujuannya tetap sama , menghidupkan dunia  . Dan sebab itulah kita perlukan "purpose of life" . 

Dan tujuan untuk hidup akhirnya bersandarkan pada Tuhan yang maha Esa kerna suatu tujuan yang rapuh , akan goyah menanti masa . 

Jadi , tiap-tiap hari , bangun tidur , "refresh" balik diri kenapa aku bangun pagi ini ? Apa yang aku akan buat hari ini ? Macam mana saya nak habiskan hari saya ? 

Insha Allah , You and I will be fine :) 

Saturday, April 8, 2017

friendship

FRIENDSHIP

Diterjemahkan ke bahasa melayu menjadi "persahabatan"

Semua ada sahabat yakni nama lain teman . Teman tapi mesra itu lain maknanya ... hahaha..ok "lame" ... hahaha

ya Tuhan .. 2 tahun tak menulis . Mohon jangan tertawakan penulisan aku . Sudah semakin basi.
Ampunkan aku ok .

Kali terakhir aku menulis adalah 2 tahun lalu . Waktu tu , aku masih lagi pelajar perubatan .Sekarang sudah bekerja . Alhamdulillah .. Setahun sudah . Ya Rabbi , Tuhan saja yang tahu betapa berbezanya menjadi pelajar dan pekerja .

Barangkali aku pernah cakap kat fb yang bezanya ialah pada tanggungjawab .. setiap posting kau akan belajaq new things . Kita akan "appreciate" new things . Aku ?

IT IS FRIENDSHIP .  YES IT IS .

Dah lama air mata "macho" aku tak tertumpah .. tertumpah jua untuk seorang sahabat .

CAN YOU IMAGINE your close friend ... intubated ? she was working with you a day before that ... and SHE IS PREGNANT !! can you imagine that ? aku tak sangka drama swasta tv3 berlaku dalam hidup aku ... hahahha.. sedih weh ...

aku dan seorang lagi kawan aku drive pi aloq setaq malam tu jugak ... hahahhaa nasib pak aku baik hati .. dia la yang jadi driver .. pendek kan cerita dia dah selamat lahirkan baby gegurl aka j.Lo kami .. hahahaha.. jangan tanya pasai pa kami panggil jlo .. jadi panjang pulak nanti ... hahhaha

life is short . appreciate your friend . Kau mungkin akan kehilangan dia suatu hari nanti . Itu pasti .Tapi jangan kau menyesal bila dia tiada .

p.s : I love you all ..susah jadi orang kesukaan semua orang .. hahahaha.😜😜😜
sorry only words this time ... hahahah lain kali kita letak gambaq ok ...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...