Friday, February 24, 2012

Mereka Kata Topik EXAM itu BOSAN ^_^


Assalamualaikum semua ^_^… harap anda sihat-sihat belaka =D

TOPIK pada hari ini merupakan PEPERIKSAAN .

BOOOOOOOOOOOOO!!!!!

FINE. Aku tau memang la sedikit ( banyak) bosan kalau nak cerita pasal exam kan. Tapi mungkin boleh dijadikan panduan kepada bakal-bakal pelajar MEDIC tahun 2 supaya tidak mengulangi kesilapan yang sama. Hahaha…



Dewan "kecut perut"..hehehe


Kalau tahun 2 ni , dia punya paper (s) , aku nak habaq mai , paaaayaaah sungguh aih… tak tau nak habaq macam mana dia punya payah … haish =.=’

Dia ada 4 paper.

1st = SCENARIO BASED QUESTIONS (SBQs) 

        - yang ni ala-ala main teka-teki.. kengkadang dia dah bagi dah ‘clue’ terang tang-tang , tapi tulah
          still aku tak dapat nak jawab . x pe mungkin usaha aku tak cukup kot.. 

2nd =OSCE 

       - yang ni pulak ada station2 dia.. setiap 5 min kena gerak2.. ada yang bagi gmbaq x-ray , gambaq culture bacteria la , ECG la… segala macam gambaq la.. pastu teka la lagi.. hahaha



ECG yang lebih kurang sama keluar dalam exam hari tu.. huhu


3rd = OSCE CLINICAL

        Haaaaa… hok nie la aku nak cerita panjang lebaq.. since nama aku start dengan ‘S’ , memang aku  la selalu start lambat.. sedih-sedih,,, mana tak nya… kawan-kawan yang lain semua da balik krooh krooh .. kita nie dok terketaq nak tunggu giliran… tangan dah mengelataq macam orang tak makan berapa hari.. hahaha..ok bila dah sampai giliran aku. Tengok2 aku dapat la station dengan examiner .. maksud dia , dia akan bg soalan kat kita , contohnya :

Perform anterior chest wall examination on the patient . ( 10 mins)

Haaaa.. sebenarnya , sebelum aku buat examination tadi telah berlakunya sebuah drama yang akan men-cuak-kan first timer OSCE CLINICAL.

berikut merupakan sedutan drama tersebut :

Aku            : Good Morning sir . My name is Siti Nazira . What should I call you sir ?
Patient      : Sanju
Aku            : ok Mr. Sanju . today , I wanna do anterior chest examination on you . so can I do it ?
Patient      : No ( sambil dua-dua tangan dia silang kat dada)

aku dah start cuak dah waktu tu.. gila ka hapa ??? ada 10 min ja nak jawab pastu dia kata NO..  Aku da  mengelabah da..

Aku          : ( so aku pun cuba la pujuk dia.. sebab mana tau tiba-tibakan memang dia memang kena ckp cam tu ka kan..) sir , if you let me do the examination , I’ll know your disease then I can treat you. You can become healthy ( entah apa lagi la aku merapu kan waktu tu ) so can I do examination on you now ?
Patient      : No.

Aku  gila – gila punya tak keruan dah.. sudah!!! Tiba-tiba ada la lecturer india aku cakap2 ngn patient tu.. rupa2 nya patient aku tu tertukar no dengan yes.. adehhhhh!!! Sabor je mak cik kat situ.. hehehe.. so buat la mcm biasa dengan perasaan gelabahnya yang masih ada… hehehe…



yang ni wajib kena recognise.. nama dia "clubbing fingers" huhu


4th = MCQ

Kalau stail mcm SPM best gak la... pakat bulat yg dirasakan betoi tapi kalau dah peringkat university ni lain la sikit la... hehehe maksudnya.. setiap statement yang dia bagi kita kena tulis “true” atau “false”.. jenuh cek menikam jawapan dalam hall tersebut... bak kata ayahanda tercinta.
“dah memang kerja doctor tikam-tikam orang pun”... ok sedikit over jawapan ayah aku.. ^_^

Secara keseluruhan , memang susah. Tapi ingat Allah da ulang 2 kali dalam salah satu surah feveret gue iaitu surah alamnashrah.

“Setiap kesulitan ada kemudahan” . Insya Allah , jika kita sentiasa berpegang pada janji Allah , Allah akan tepati.

Akhir kata , BERUSAHA DAN BERTAWAKAL!!!! ^_^
  


2 comments:

  1. fighting2..u can do it la=)=)..insyaallh

    ReplyDelete
  2. amin!!! thanks baby...huhuhu...baby pun fighting3x gak ^_^

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...